Może dlatego, że ołówek źle wychodzi w druku i trzeba umieć się nim posługiwać, żeby to wyglądało naprawdę dobrze, a nie jak szybki szkic zrobiony z tyłu zeszytu na nudnej lekcji. Jasne, że komiks w ołówku to jakaś odmiana, ale kogo przyciąnie coś, co wygląda jak bazgroły? Ludzie często zwracają uwagę na kreskę i jej jakość, ołówek tego nie gwarantuje. Takie jest moje zdanie .
_________________ "Z pieprzenia głupot orgazmu nie będzie"
Silvertear napisał/a:
Dlaczego takich tytułów jak Megatokyo prawie nie ma?
Bo było kiepskie?
Silvertear napisał/a:
Naprawde, zastanówcie się co rysujecie.
A Ty zastanów się, co piszesz.
knypcio, nie tak ostro każdy ma swoje gusta i opinie. Silvertear wyraził jedynie swoje czy nam się to podoba czy nie trzeba ją uszanować, a forum jest po to by te opinie wymieniać.
_________________ Chcę Otaku, chcę OMMa, chcę Hetalię...!! "I właśnie od takich życzeń wyginęły wszystkie złote rybki..." xD
Osobiście uważam, że z komiksami rysowanymi ołówkiem jest tak jak z czytaniem jakieś książki napisanej odręcznie. Jestem zwolenniczką prac wykonanych ołówkiem (ponieważ mają w sobie ,,to coś''), ale uważam, że w przypadku komiksu nie wyglądałoby to zbyt czytelnie, a tusz daje świetną ,,czystość''.
knypcio, nie tak ostro każdy ma swoje gusta i opinie. Silvertear wyraził jedynie swoje czy nam się to podoba czy nie trzeba ją uszanować, a forum jest po to by te opinie wymieniać.[/quote]
ja tam głównie widzę żądania :
dalibyście do tego OMM jakiś komiks w ołówku!
Wypowiedź osoby, która uważa, że tylko ona się zna :
Ale to nie wystarcza! Trzeba go pokryć rastrem xd. Naprawde, zastanówcie się co rysujecie.
I ogólnie stwierdzenie, które potwierdza, że dana osoba nie wie, o czym mówi:
No bo chyba nie chcecie powiedzieć, że nikt nie ma na tyle rozumu by chociaż zmienić styl!
Sorry, ale jakby to była jakakolwiek opinia, a nie sterta "bo chcę", to mógłbyś mi zwrócić uwagę. A to jest "zróbcie, jak chcę", więc nie widzę powodów, żeby dyskutować.
Co do Megatokyo, to jest moja opinia o nim, a ponieważ to jest forum, więc mogę ją wyrazić. Chcę tylko zaznaczyć, że gdyby Megatokyo było naprawdę dobre, to na pewno byłoby więcej podobnych produkcji.
Wysłany: 2009-11-23, 14:11
No i dobra. Skoro każdy wypowiada się tu jak chce, to proszę bardzo. Ciekaw jestem, czy znajdzie sie tu choć pare osób, które jednak wolą ołówek. Ja bym się pod tym podpisał....
Fred Gallagher(twórca wspomnianego Megatokyo) uważa, że tusz psuje jago mangi, ponieważ zasłania to, od czego w zasadzie się zaczyna... czyli ołówek. Zgodę się, że pierwsze odcinki były słabe w ołówku, ale to wynika raczej z tego iż takie były jego początki. Nie od razu osiąga się mistrzostwo. Ale spójrzcie na najnowsze odcinki komiksu: są czyste, staranne, patrzy się na nie z przyjemnością. Mnie taka odmienność się podoba.
A skoro mowa o odmienności: spróbujcie znaleźć taką odmienność w mandze! Ja widzę tu tylko nieliczne mangi. Cała reszta jest narysowana dokładnie tak samo. IDENTYCZNIE. Gdyby jednak część rysowników odstąpiła od tego rygoru rysowania, zrobiła coś innego... Może wreszcie manga przestałaby być czymś co tak łatwo określić. Spójrzcie na Dr. Blaise lub Wicked Studia JG. To jest już coś zupełnie innego.
No i pytanie do Was: kiedy manga jest mangą, a kiedy przestaje nią być? Dlaczego nie zależy to już od twórcy, ale od kreski, stylu? Czy to wszystko musi być takie samo?
Naprawde, dzisiejszy sposób widzenia mangi pozostawia wiele do życzenia....
_________________ Połowy z was nie znam i w połowie tak dobrze jak bym chciał, a polowy z was... Nie chcę znać w ogóle xd
No i pytanie do Was: kiedy manga jest mangą, a kiedy przestaje nią być?
Kiedy przestaje ją rysować Japończyk. Proste.
Cytat:
A skoro mowa o odmienności: spróbujcie znaleźć taką odmienność w mandze! Ja widzę tu tylko nieliczne mangi. Cała reszta jest narysowana dokładnie tak samo.
Polecam najpierw poczytać trochę mang a potem bredzić. Bo wybacz, ale inaczej powyższego sformułowania, wynikającego wyłącznie z niewiedzy, nazwać nie można.
Cytat:
Spójrzcie na Dr. Blaise lub Wicked Studia JG. To jest już coś zupełnie innego.
Dlatego nikt mający elementarną wiedzę w zakresie komiksu nie nazwie tych komiksów mangami.
Cytat:
Naprawde, dzisiejszy sposób widzenia mangi pozostawia wiele do życzenia....
Podobnież jak twój, nader pokrętny, tok rozumowania.
Żeby nie było, że znęcam się nad piętnastolatkiem - weź poczytaj trochę komiksów, zanim zaczniesz wypowiadać się z pewnością godną Katona na tematy o których nie masz bladego pojęcia. Bo ignorancja bije właściwie z każdego twojego zdania. Ja rozumiem, interesujesz się, masz swoje opinie - proszę bardzo, chętnie ich wysłuchamy. Natomiast sposób w jaki je formułujesz, ex cathedra głosząc tezy odnoszące się do całości rynku komiksowego, automatycznie skreśla cię z listy osób, z którymi ktokolwiek mający jakąkolwiek wiedzę, będzie chciał dyskutować.
_________________ Zachowuję jasny umysł
Bo studiuję świat realny
I zaglądam pod podszewkę
Zjawisk paranaturalnych
Wszystko sprawdzam empirycznie
A motywy moje proste:
Mam ambicję szerzyć postęp
A do tego edukuję prosty lud.
Wysłany: 2009-11-25, 18:46
No cóż... Ja widzę tylko jeden sposób, by to ze sobą pogodzić: Niech wszystko pozostanie tak, jak jest. Kto chce czytać mangę, niech czyta. Innym polecam właśnie megatokyo. Gdyby bowiem powszechne było tworzenie takich ołówkowych prac, nie byłoby w nich żadnych cech indywidualnych. A takie właśnie miało być megatokyo...[/quote]
_________________ Połowy z was nie znam i w połowie tak dobrze jak bym chciał, a polowy z was... Nie chcę znać w ogóle xd
Z tą koniecznością tuszu w komiksie to nie zgodzę się, ale że medium musi być wyraziste to oczywista oczywistość. Niezbyt często widuje się drukowane komiksy w ołówku, nie bez przyczyny.
Tak z ciekawości.
Dlaczego jest takie opóźnienie z tym numerem OMM? Brakuje materiałów czy w ogóle firma wycofała się z tego przedsięwzięcia? Szkoda by było bo na prawdę fajna sprawa