Soul Eatet, K-ON, Lucky Star, Naruto (bo na axn sci-fi leci), Hetalia... Nie jest tego zbyt dużo. Przymierzam się do czegoś z Grupy Clamp może Chobits albo xxxHolic.
Z nowości - Highschool of Dead odcinki 1-2 - czy ja wiem? Licealna wersja "Nocy żywych trupów". Fajny pomysł, ale takie to grzeczniutkie, kamera ucieka z piskiem na widok pękających makówek, tylko trochę krwi siknie tu czy tam, ale to wszystko... Zamiast gore mamy panchirę w ilościach przemysłowych. Kilka mocnych scen - ot choćby dwie najlepsze przyjaciółki uciekają przez zombiakami, jedna spada po schodach, łapią ją zombie i zaczynają jeść, ta chwyta przyjaciółkę za nogę, prosi, żeby ją pomogła, po czym dostaje od najlepszej przyjaciółki, która chce przeżyć, butem w twarz. Albo typowy otaku, który mając za drzwiami stado zombie, z zimną krwią montuje karabin na gwoździe i zmienia się w Rambo. Nauczycielka, która po podarciu się kiecki od Prady, na pytanie, "Co jest ważnie? Ciuchy czy życie", odpowiada bez chwili namysłu - "Jedno i drugie".
Będzie z tego kasa, to pewne, pewnie sequel też, bo przemoc plus golizna zawsze dobrze się sprzedają. Ale czy będzie z tego sensowne anime? Szanse jakieś są, ale na dwoje babka wróżyła. No nic, recenzję obiecałem napisać, więc będę oglądał dalej.
Ze staroci Shin Megami Tensei: Tokyo Revelations - dwuczęściowa OAVka z połowy lat 90. Dobra. Całkiem nieźle oddaje unikalny klimat gier z serii Shin Megami Tensei/Persona. Jest summonowanie demonów z użyciem komputerów, jest ten niesamowity klimat, dziwaczne demony, nastrój rodem z dobrego horroru. Nawet wątek yaoi się znalazł (z tego powodu nie pojawiła się na zachodzie "Persona 2: Innocent Sin"), ale na szczęście w formie jednostronnej. Bije toto na głowę serię "Tokyo Revelations" nakręconą kilka lat temu.
_________________ Zachowuję jasny umysł
Bo studiuję świat realny
I zaglądam pod podszewkę
Zjawisk paranaturalnych
Wszystko sprawdzam empirycznie
A motywy moje proste:
Mam ambicję szerzyć postęp
A do tego edukuję prosty lud.